• FAQ
  • WEBSHOP
  • BLOG
  • AFSPRAAK MAKEN
ANTWERPEN 03-233-01-86 | KIEL 03-238-47-16
EDEGEM
03-457-02-88 | MANN 03-237-60-93
APOTHEEK CORTEBEECK

Uw gezondheid, onze zorg!

×
  • Apotheek
    • Over ons
    • Vacatures
  • Openingsuren
  • Voorschriften doorsturen NIEUW
  • Blog
  • Contact

De reisapotheek: checklist en algemene voorzorg

De reisapotheek: checklist en algemene voorzorg
26 juli 2016Apotheek & GezondheidBlarenBlauwe plekkenCitytrippersMisselijkheidReisziekteSneeuwliefhebbersZonnebrandZonnekloppers1

Checklist: Reisapotheek hier downloaden

Algemene voorzorg

 

Vertrekt u binnenkort op reis naar de sneeuw of naar de zon? Uw apotheek geeft graag advies zodat u voorbereid bent op onverwachte omstandigheden en van een gezonde vakantie kunt genieten.

 

Reisziekte

Reisziekte treft voornamelijk vrouwen en kinderen tijdens auto, bus of boottrippen. Gevoeligheid voor verplaatsingen met de auto kan u verminderen door een plek vooraan te nemen. In een boot zet u zich best in het midden met de vaarrichting mee. Reist u met het vliegtuig dan helpt het een plaats met zicht op de vleugel te kiezen. Daarnaast helpt ventilatie en afleiding door naar buiten te kijken of naar muziek te luisteren. Indien dit geen volledige oplossing biedt, raden we u aan geneesmiddelen tegen reisziekte mee te nemen.

 

Misselijkheid, braken en diarree

Ons lichaam is niet altijd gewoon aan de lokale voeding op reis met buikkrampen, maagzuur, indigestie en andere klachten tot gevolg. Om optimaal van de vakantie te kunnen genieten en zo snel mogelijk van deze lasten af te geraken, raden we aan geneesmiddelen tegen maag- en darmklachten mee te nemen. Uitdroging door diarree kan geholpen worden door middelen voor rehydratie te nemen. Een tegenovergestelde ziekte van de darmwerking door constipatie wordt verholpen met laxeermiddelen. Afhankelijk van de bestemming is het af te raden kraantjeswater te drinken wegens waterverontreiniging.

 

Koorts en pijn

Last van hoofdpijn of een zonnesteek kan altijd voorkomen op vakantie. Pijnstillers, koortswerende en ontstekingsremmende middelen bij de hand hebben is zeker nuttig bij dit ongemak.

 

Allergie en verkoudheid

Om deze ongemakken te voorkomen, vergeet je best geen antiallergische en jeukstillende middelen mee te nemen. Een hoestremmer of neusdruppels in het geval van een verkoudheid.

 

Wondverzorging

Een EHBO-kit is een handige set om op reis mee te nemen voor het verzorgen van wonden en sneetjes. Het bevat naargelang de kit pleisters, een elastische windel, kompressen, bloedstelpende watten, ontsmettingswindel, een schaar en een pincet.

 

Zonnebescherming

Aandacht voor de zon is uitermate belangrijk. Het risico op zonnebrand door lange blootstelling aan de zon op warme reisbestemmingen ligt aanzienlijk hoger. Wind is gevaarlijk om de hevige stralen van de zon niet op tijd te merken en daarom is meermaals insmeren met een goede beschermende zonnecrème van essentieel belang. Zonnecrèmes hebben verschillende factors naargelang de graad van hun bescherming. Zeker de eerste dagen van blootstelling aan de zon is een hoge factor noodzakelijk. Eens de huid wat gebruind is, kan u overschakelen op een lagere factor. Voor mensen met een licht huidtype is een hoge beschermingsfactor 50 aan te raden. Huidtypen die beter tegen de zon beschermd zijn, kunnen een iets lichtere factor aanbrengen. Er zijn crèmes en oliën voor handen die naast het beschermen ook het bruinen bevorderen. Als u veel in het water gaat, let er dan op voor een waterbestendige bescherming te kiezen en wees overvloedig met het aansmeren. Naast een goede crème voor de huid zijn er ook beschermende lippenbalsems en shampoos. Het vermijden van de zon tijdens zijn hoogste stand, het dragen van een hoofddeksel en een lichte sjaal is ook altijd aan te raden.

 

Zonnebrand

Na de zon kan u de huid goed hydrateren en afkoelen met een aftersun. Voor het herstellen van een verbrande huid smeert u best Flamigel en vermijd u de zon de volgende dagen indien mogelijk. Indien de huid jeukt door de zonnebrand wordt Fenigel aanbevolen.

 

Insectenbeten

Voorzorgsmaatregelen tegen muggen, teken, vlooien… vragen de nodige aandacht aangezien deze insecten ziektes kunnen overdragen. Op reisgebieden waar deze veelvuldig voorkomen is het aanbevolen lange broeken en T-shirts te dragen en onder netten te slapen. Zowel nachts als overdag kan u het lichaam insmeren met een insectenspray of DEET. Houd er wel rekening mee dat deze de beschermingsfactor van uw zonnecrème kunnen afnemen.

 

Schimmelinfecties

Een warm en vochtig klimaat of zwembaden zijn ideale omstandigheden voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld voetschimmel. Hiervoor zijn er schimmelwerende zalven om de infectie te stoppen en verdere verspreiding te voorkomen.

 

Op het vliegtuig

Airconditioning op het vliegtuig kan last geven van een verkoudheid en uitdroging. Neusdruppels kunnen hiervoor gebruikt worden. Neem bevochtende oogdruppels mee zeker als u lenzen draagt en drink voldoende water tegen uitdroging.

 

Spierpijn, verstuikingen en blauwe plekken

Last van stijfheid of spierpijn na een wandeling, een verstuikte enkel of een blauwe plek opgelopen? Smeermiddelen of pilletjes om deze pijn te verzachten en te herstellen, komen altijd van pas in de reistas.

 

Blaren

Als de blaren klein zijn laat u ze best gesloten en gebruikt u plakkers van Compeed. Grote blaren kan u openprikken. Dit zorgt er wel voor dat de blaar gevoelig is voor infecties en vereist dus een zorgvuldige aanpak. U reinigt eerst voorzichtig de blaar met water en zeep en laat deze drogen. Met een steriele naald prikt u ze open aan de basis en gebruik dan een kompres om het vocht uit de blaar te duwen. Ontsmet met Isobetadine en dek vervolgens af met een pleister. Zorg er altijd goed voor dat rond de blaar de huid zo droog mogelijk is zodat de pleister zo lang mogelijk op zijn plek blijft.

 

 

Tips voor iedere vakantieganger

Zonnekloppers

Voor de liefhebbers van zon, zee en strand ligt de focus op het beschermen van de huid door rijkelijk zonnecrème te smeren en de nodige middelen tegen zonnebrand te voorzien. Pijnstillers komen van pas bij een zonnesteek. Waar warmte en water is, zitten ook graag muggen. Voorzie dus zeker middelen om beten te voorkomen en verzachtende zalven indien er toch een klein aantal de kans kregen om te steken.

 

Sneeuwliefhebbers

Op sneeuwreis bent u best beschermd tegen zon en koude. Draag op de sneeuwpistes zeker en vast een skibril met UV-filter ter bescherming van de zon die fel reflecteert op de witte sneeuw. Een skibril beschermt de ogen ook tegen de koude wind. Oogdruppels werken bij oogirritatie door de zon. Zeker niet vergeten dus een zonnecrème met een hoge factor mee te nemen die naast zonnebescherming de huid ook hydrateert tegen de koude. Sportievelingen kunnen weleens last krijgen van spierpijn, verstuikingen en blauwe plekken.

 

Avonturiers

Hierbij ligt de focus op rondtrekreizen in landen waarbij insecten die drager zijn van een ernstige ziekte veelvuldig voorkomen en dus een DEET zeker niet mag ontbreken. Een zonnecrème is steeds verstandig om mee te nemen. Avontuurlijke reizen brengen avontuurlijk eten met zich mee en hierbij is het zeker aan te raden geneesmiddelen tegen diarree, misselijkheid en braken te voorzien. Daarnaast zijn middelen tegen blaren door trektochten ook ideaal.

 

Citytrippers

Een hele dag in de stad monumenten en architectuur bezichtigen of musea afwandelen is vermoeiend voor de voeten. Middelen tegen blaren is zeker op deze reizen een must. In zonnige steden is ook hier een zonnebescherming noodzakelijk.

 

 

Comments

Greg Log in om te reageren
27 juli 2016

Bedankt voor de informatie!

Add Comment Cancel

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente berichten

  • Lierac ladies night. 19 december vanaf 19u in uw vertrouwde apotheek
  • Filorga verzorging: 21 oktober van 10.00 tot 18.00 (Antwerpen)
  • Betuig je steun aan kankerpatiënten met een selfie
  • Beschermen tegen de griep: Griepvaccinatie
  • Is airco in de auto ongezond?

Recente reacties

  • Martin van Roghe op Neem je veel medicatie? Ben je soms in de war? WIJ HELPEN U!
  • Greg op De reisapotheek: checklist en algemene voorzorg

U ooit afgevraagd wat u met vervallen geneesmiddelen moet doen?

Lees het artikel

Neem je veel medicatie? Ben je soms in de war? WIJ HELPEN U!

Klik hier

Apotheek Cortebeeck

In onze apotheken bieden we een brede, maar uiterst kwaliteitsvolle en betrouwbare waaier van producten aan. Ons gamma bestaat onder andere uit medicatie, cosmetica, voedingssupplementen, vitamines, babyvoeding, bandagisterie, homeopathie en fytotherapie.

03 238 47 16

kiel@apotheekcortebeeck.be

Abdijstraat 115, 2020 Antwerpen

03 233 01 86

antwerpen@apotheekcortebeeck.be

Grote Markt 56, 2000 Antwerpen

03 457 02 88

edegem@apotheekcortebeeck.be

Hovestraat 7, 2650 Edegem

03 237 60 93

info@apotheekmann.be

Jan Van Rijswijcklaan 82, 2018 Antwerpen

Verwijzingen

  • FAQ
  • WEBSHOP
  • BLOG
  • AFSPRAAK MAKEN

Lees onze laatse blogs

  • Lierac ladies night. 19 december vanaf 19u in uw vertrouwde apotheek nov 20

    LIERAC staat sinds zijn beginjaren bekend om dermocosmetische producten op...

  • Filorga verzorging: 21 oktober van 10.00 tot 18.00 (Antwerpen) okt 13

    Laat u verwennen! Gratis verzorging & advies (30 min) Neem...

  • Betuig je steun aan kankerpatiënten met een selfie okt 3

    Met de actie “YOU SHARE, WE CARE” kan je patiënten...

© 2021 Apotheek Cortebeeck - Alle rechten voorbehouden website laten maken
APB: 110231   | APB: 110252   | APB: 110263   | APB: 111901
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok